Yağ Bezesi Ağrı Yapar mı?

Aslında bu şekilde şişlik yapan yani tümör şeklinde büyüyen hastalıklarda ağrı çok yaygındır. İlgili diğer sayfalarda bahsedildiği gibi yağ bezesi Latince adıyla lipom yağlı dokudan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Ancak diğer tümörlerden farklı olarak lipomlarda ağrıyla baş vuran hasta azdır.

Ağrı Olur mu?

Genellikle ağrıdan söz eden hasta oranı çok düşüktür. Ağrıma ezilmeyle ortaya çıkan bir şikayettir.

Şu bölgelerdeki lipmlar ağrıya neden olabilir;
– Kemerin geldiği bel bölgesi ve leğen kemiğine denk gelen yerlerdekiler
– Diz, dirsek gibi eklem alanlarındakiler
– Kalçanın oturma bölgesine denk gelenler
– Avuç içi ve ayak tabanındakiler (bunlar daha çok kist yapısında olur)
– Kısa sürede büyüyenler (kısa sürede büyümesi kapsülde gerginlik yapar)
– Darbe gelenler, bir şey çarpması, kavgada yumruk gelmesi gibi sebeplerle ezilebilir
– İltihaplanması

Yağ Bezesi Acısı Nasıl Geçer

Ezilen alanlardakinin ezilmesi engellenirse çekilen acı azalabilir ancak doğru yaklaşım sorunu temelden ortandan kaldırmaktır. Ameliyatla kapsülü ile birlikte alındığında var olan şikayetler de ortadan kaldırılmış olur.

Lipomun kendiliğinden ya da ilaçlarla küçülme veya iyileşme ihtimali yoktur tam tersi büyüme potansiyeli vardır. Bu sebeple aldırıp kurtulmak akıllıca yaklaşım olur.

Yağ Bezesi İltihabı

Bezenin iltihaplanma ihtimali yok denecek kadar azdır ancak kistlerde iltihaplanma olabilir. Halk arasındaki ayrımı yapılmadığı için ikisi aynı sınıfa sokulur ama iltihap kapabilen kisttir.

Yağ kistleri vücudun her yerinde görülebilir ama en sık görüldüğü yer kafa derisi yani saçlı deridir.

Vücuttaki lipomların yapısı gereği iltihap kapma ihtimali ancak ezilme ile doku ölümü sonucu olabilir bu da seyrek rastladığımız bir sorundur.

Kafada Yağ Bezesi İltihaplanması

İltahaplanmanın en sık görüldüğü yerdir, ikinci sıklıkta da kulak memesi arkasındaki kistlerin iltihap kaptığını görürüz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kafada beze değil kist görülür (ikisi arasındaki farkların ayrıntısınız ilgili sayfalardan görebilirsiniz).

Kistler damarsal yapı bakımından fakirdir yani beslenmesi çok iyi değildir, basit bir travmayla saç telinin dibinden kistin olduğu yere mikrop girmesi sonucu iltihaplanma olur. İltihap giderek ilerler ve apseye dönüşür. Bu dönemde kistin kapsülünü çıkarmak zor olduğu için sadece iltihabın tedavisine yönelinir. İltihap antibiyotikle gerilemezse o zaman apse gibi boşaltmak gerekir.

Yağ Bezesi Kaşıntı Yapar mı?

Kaşıntı yapması sık rastlanan bir durum değil ancak büyürken deride yaptığı gerginlik kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı abartılı düzeylerde olmaz ve tedavi kullanmayı gerektirmez. Bezenin alınması ile kaşıntı problemi de ortadan kalkar.

5 Dakikada Yağ Bezesi Tedavisi IDEA'da © 2017 Künye| Gizlilik Politikası | Site Kullanım Koşulları | Anasayfa